7
Ανακοινώσεις

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου που φέτος γιορτάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου, οι μαθητές των Β΄ και Γ’ τάξεων της σχολικής μας μονάδας, παρακολούθησαν διαδικτυακά το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το  Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου .
Η ομιλήτρια κ. Αφροδίτη Βουλγαράκη ήταν απλή και φιλική με τα παιδιά. Τους μίλησε για τους ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τους πληγώσει κάποιος στο διαδίκτυο, για το τι μπορούν να κάνουν αν δεχθούν παρενόχληση κ.α.

Επίσης έκανε στα παιδιά ερωτήσεις σε μορφή quiz σχετικά με την ασφάλεια και όλα συμμετείχαν με ενθουσιασμό.
Στη συνέχεια πρόβαλε βίντεο σχετικό με τον Διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling). Τους εξήγησε τι είναι και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεχθούν τα ίδια ή κάποιος φίλος τους. Ακόμη μίλησε
για τον σεβασμό στο διαδίκτυο και για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Τόνισε πως τα μικρά παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως δεν πρέπει να τα παρακολουθούν αν δεν είναι δίπλα τους ένας μεγάλος.
Μέσα από μελέτες περίπτωσης έδειξε πως δεν πρέπει να δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους και αν μας προβληματίζει κάτι πρέπει να μιλάμε σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε. Τέλος τους
είπε πως πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο και αντ’ αυτού να επιλέγουν εξωτερικές δραστηριότητες.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά στην τάξη και έφτιαξαν τις δικές τους αφίσες.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε στις 06/02/2024 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση