1.1
E Twinning Erasmus+

Erasmus+, Εκπαιδευτικοί από την Γαλλία στο σχολείο μας

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ120 με θέμα: «Let’s bring the Οlympic values to Life from Itea – GREECE to Dammarie- les-Lys FRANCE», φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας  κατά το διάστημα 15 έως 18 Απριλίου, δύο  εκπαιδευτικούς από το σχολείο Ecole Sainte Marie , που βρίσκεται στην πόλη Dammarie-les-Lys  της Γαλλίας. 

Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τη σχολική μας μονάδα, η συντονίστρια των προγραμμάτων Erasmus του σχολείου, Ms Patricia Lukullus και η εκπαιδευτικός Ms Virginie Delhaie. Σκοπός της επιτόπιας εργασίας (Job Shadowing)  των Γάλλων συναδέλφων ήταν οι Ολυμπιακές αξίες και το συμπεριληπτικό σχολείο και πώς αυτά βρίσκουν την εφαρμογή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

     Οι Γαλλίδες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τα Ολυμπιακά ιδεώδη και για τον τρόπο που διαχέονται στο αναλυτικό μας πρόγραμμα, συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, καθώς ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες.

Συζητήσαμε για τις δράσεις της σχολικής μας μονάδας σχετικά με την Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία και σχεδιάσαμε μια κοινή e-twining δράση για την επόμενη εβδομάδα.

Προετοιμάσαμε, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν οι μαθητές των δύο σχολείων σχετικά με την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, τα ολυμπιακά ιδεώδη αλλά και την ελληνική μυθολογία.

Οι φιλοξενούμενες συναδέλφισσες καθημερινά παρακολουθούσαν μάθημα σε διάφορες τάξεις αποκτώντας με αυτό τον τρόπο μια αίσθηση του καθημερινού προγράμματος και των δραστηριοτήτων του σχολείου μας. Πληροφορήθηκαν για τους  τρόπους με τους οποίους σχεδιάζεται η ένταξη κάθε παιδιού στο σχολείο, για την εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης, για τις σχολικές δραστηριότητες και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο μας, αλλά και για τον τρόπο που ο Σύλλογος Διδασκόντων προγραμματίζει και οργανώνει μακροπρόθεσμα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του  Προγράμματος που είχε οργανώσει η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας, τις φιλοξενούμενες εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν, στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Φωκίδας η Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Φωκίδας κ. Αμαλία Παπαϊωάννου και η Σύμβουλος Εκπ/σης κ. Μαρία Σουβλίδη.  Κατά την διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκαν για τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Π.Ε. Φωκίδας και συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Γαλλία, και τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus και στο τέλος η Δ/ντρια αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην συνεργασία των δύο σχολείων, τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Στο γραφείο του στην Ιτέα υποδέχτηκε τις Γαλλίδες εκπ/κούς, ο  Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας κ. Νίκος Γιογάκης και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ιτέας κ. Γιώργος Παπαποστόλου, οι οποίοι τις καλωσόρισαν στη περιοχή μας και τις ενημέρωσαν για τον τρόπο που συμβάλλει ο Δήμος στη καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο μας. Στο τέλος της επίσκεψης ο Αντιδήμαρχος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, στις φιλοξενούμενες εκπ/κούς και  ευχήθηκε η επίσκεψή τους να είναι δημιουργική και παραγωγική.

 Η εβδομάδα αυτή ήταν μία μοναδική εμπειρία τόσο για τις Γαλλίδες εταίρους μας, που παρακολούθησαν μαθήματα σε ελληνικό σχολείο όσο και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας που τους φιλοξένησαν στις τάξεις τους και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώση και πρακτικές και να ανταλλάξουν εκπαιδευτικές εμπειρίες. 

Μια νέα συνεργασία μόλις άρχισε καθώς αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα υποδεχτούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς του γαλλικού σχολείου. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση των μαθητών του σχολείου μας και να διαμορφώσουμε μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα που θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της σχολικής μας μονάδας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση